Trochę o soli …

Na początek rozważań odpowiedzmy sobie na pytanie: czym jest sól?

Z chemicznego punktu widzenia sól to produkt będący wynikiem reakcji kwasu z zasadą, w wyniku której atomy wodoru kwasu (wszystkie lub ich część) zostają zastąpione innymi atomami lub grupami o ładunku dodatnim. Tyle z chemii ale nie o taką sól nam chodzi.

Czym zatem jest sól kuchenna/stołowa? W Wikipedii czytamy że „Sól kuchenna, sól stołowa – artykuł spożywczy, będący prawie czystym chlorkiem sodu, stosowany jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant. W handlu dostępna jest zwykle w formie oczyszczonej soli warzonej oraz nieoczyszczonej soli kamiennej.”

Sól kuchenna jest najpopularniejszą przyprawą na świecie. Jest ona niezbędna w kuchni i chyba każdy z nas nie wyobraża sobie przygotowania potraw bez użycia soli.
Sól nadaje potrawom wyrazistość smaku. I pod tym względem sprawdzi nam się każda sól kuchenna.

Jakie są dostępne na rynku rodzaje soli?
Najpopularniejszą, dostępną na polskim rynku spożywczym, jest sól warzona. Jest to praktycznie czysty chlorek sodu (NaCl) z dodatkiem antyzbrylacza w postaci żelazocyjanku potasu (E536). Czy jest słona? Tak. Czy spełni swoją funkcję w kuchni? Tak.

Drugim rodzajem soli kuchennej jaką spotkacie w sklepach jest sól morska. Powstaje ona z odparowania wody ze współczesnych mórz i oceanów. Jak ją porównać do soli warzonej? W swoim składzie zawiera, oprócz NaCl, szereg innych pierwiastków i elementów zawartych we współczesnych wodach morskich.
Często słyszymy o kolejnych zanieczyszczeniach współczesnych mórz i oceanów. O tonach plastików w głębinach morskich czy też o awariach statków tankowców przewożących ropę naftową albo o awariach platform wiertniczych i wyciekach ropy do oceanów. Czy te zanieczyszczenia wody mogą pojawić się w soli morskiej?
Na to pytanie spróbujcie znaleźć odpowiedź sami.

Kolejnym rodzajem soli dostępnej na rynku jest sól kamienna. Powstała ona wskutek odparowania mórz i oceanów wiele milionów lat temu. W przypadku soli kłodawskiej około 200-250 milionów lat temu. W tym czasie morza i oceany nie posiadały skażeń współczesną cywilizacją. Sól kamienna kłodawska wskutek takiej formy powstania zawiera szereg naturalnych makro i mikroelementów nazwanych przez profesora Juliana Aleksandrowicza „biopierwiastkami” lub „pierwiastkami życia”. Sól kłodawska wydobywana jest tradycyjną metodą górniczą bez obróbki chemicznej. Proces wydobycia polega wyłącznie na obróbce mechanicznej tzn. odstrzeleniu złoża, kruszeniu, mieleniu, sortowaniu i pakowaniu. Kłodawski górnik jest pierwszą osobą, która ma kontakt z produktem po wielu milionach lat. Sól wyjeżdżając szybem górniczym „łapie swój pierwszy oddech” współczesnością. Jest to produkt w pełni naturalny i ….. w pełni polski.

Każdy z powyższych rodzai soli może występować jako sól niejodowana lub jako sól jodowana.

Wszystkie produkty Kopalni Soli Kłodawa” S.A. możecie nabyć w firmowym sklepie internetowym: https://sklep.sol-klodawa.com.pl/

Zapraszamy do zakupu soli kłodawskich.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in