Sól morska z Kłodawy ?

Sól morska z Kłodawy?

Na początek rozważań powiedzmy jakie rodzaje soli dostępne są na półkach polskich sklepów spożywczych.

sól warzona –  tzw. „sól płukana”. Sól powstała wskutek płukania (ługowania) podziemnego złoża soli. Powstała w ten sposób solanka poddawana jest procesowi odparowania. Jest to bez mała „czysty NaCl”. Sól taka nie zawiera w swoim składzie biopierwiastków czyli makro i mikroelementów. Tak powstała sól zbrylałaby się momentalnie. Aby temu przeciwdziałać do soli tej dodawany jest antyzbrylacz w postaci (zazwyczaj) żelazocyjanku potasu.

sól morska – sól powstała w tzw. „salarach”. Sól powstaje wskutek odparowania słonej współczesnej wody morskiej. Wskutek odparowania uzyskiwana jest sól wraz ze wszystkimi zawartymi w wodzie morskiej pierwiastkami i innymi elementami.

sól kamienna – sól powstała wiele milionów lat temu wskutek odparowania słonych wód mórz i oceanów. W okresie tym wody morskie nie zwierały zanieczyszczeń cywilizacyjnych XXI wieku. Zawiera szereg makro i mikroelementów zwanych biopierwiastkami czy też „pierwiastkami życia” m.in. takimi jak: potas, magnez, selen, żelazo, wapń, mangan i szereg innych.
Średni skład kłodawskiej soli kamiennej poznacie tutaj: https://sol-klodawa.com.pl/certyfikaty/
Jeśli interesuje Was ich znaczenie dla organizmu ludzkiego możecie zajrzeć na naszego bloga. https://sol-klodawa.com.pl/blog/
Znajdziecie tam informacje na temat magnezu, jodu, selenu czy też potasu.

Wróćmy zatem do pytania z tytułu artykułu: Sól morska z Kłodawy?
Czy kłodawską sól kamienną można nazwać solą morską? Patrząc na proces jej powstawania w pewnym sensie można nazwać ją morską. Powstała przecież wskutek odparowania zasolonych wód mórz i oceanów. W przypadku soli kłodawskiej jej proces powstawania odbywał się 200-250 milionów lat temu. W okresie cechsztyńskim. W tym czasie wody morskie były znacznie czystsze niż wody współczesnych mórz. Na pewno nie zawierały one zanieczyszczeń cywilizacyjnych XXI wieku w postaci substancji ropopochodnych czy też mikroplastików. Zawiera ona szereg naturalnych biopierwiastków zwanych przez prof. Juliana Aleksandrowicza „pierwiastkami życia”.
Kłodawska sól kamienna (morska?) swój „pierwszy oddech” współczesnym powietrzem łapie w momencie jej wydobycia na powierzchnię ziemi z głębokości minimum 600 metrów pod powierzchnią ziemi. To kłodawski górnik jest pierwszą osobą, która ma z nią kontakt po wielu milionach lat zalegania we „wnętrzu ziemi”.

„Sól morska z Kłodawy?” – naszym zdaniem tak, sól kłodawską kamienną spokojnie możemy traktować jako sól morską. Sól morską bez zanieczyszczeń współczesnej cywilizacji.

Do zakupu soli kłodawskiej zapraszamy do Waszego najbliższego sklepu spożywczego  oraz do naszego sklepu internetowego w którym możecie nabyć również wiele innych produktów Kopalni Soli „KŁODAWA” S.A.

https://sklep.sol-klodawa.com.pl/

Polub
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
  • Pinterest
Podziel się
Tagi