Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów. Posiada on istotny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie. Zarówno jego niedobór, jak i jego nadmiar może być groźny dla zdrowia i życia.
Działanie potasu na organizm:
– kontroluje objętość płynów,
– odgrywa szczególną rolę w utrzymaniu gospodarki wodnej,
– reguluje pH komórkowe, zapewniając zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.
– ma ogromne znaczenie w procesie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego.
– wraz z jonami sodu i chloru tworzy odpowiednie stężenia po obu stronach błony komórkowej,
– wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych i pracę mięśni, w tym również mięśnia sercowego,
Potasu nie może zabraknąć w diecie osób aktywnie uprawiających sport, ponieważ wpływa on korzystnie na zasoby glikogenu, związku, który jest „paliwem” dla pracujących mięśni.
Potasu nie może zabraknąć w diecie osób aktywnie uprawiających sport, ponieważ wpływa on korzystnie na zasoby glikogenu, związku, który jest „paliwem” dla pracujących mięśni.
– odpowiedni poziom potasu w organizmie obniża wartość ciśnienia tętniczego a także ogranicza produkcję wolnych rodników, zmniejszając ryzyko udaru mózgu. Osoby z nadciśnieniem, niewydolnością serca, cukrzycą, zaburzeniami rytmu serca oraz zagrożone udarem mózgu powinny szczególnie dbać o odpowiedni poziom tego makroelementu w organizmie.
– nie dopuszcza do powstawania kamieni nerkowych – wzrost jego spożycia obniża wydalanie wapnia z organizmu.
Źródła potasu w diecie:
– owoce suszone: morele, rodzynki, banany, pomarańcze, kiwi czy też figi,
– orzechy,
– awokado,
– kasze,
– płatki zbożowe,
– otręby,
– warzywa (pomidory, fasola, groch, brokuły),
– kakao,
– czekolada,
– ryby.